Van Antigua naar de Azoren
Door: Wout
Blijf op de hoogte en volg Jos
27 Mei 2006 | Portugal, Lissabon
Over het algemeen hebben we een erg goede tocht gehad. De eerste 4-5 dagen was het hakken tegen de wind in en de goede richting was op geen stukken na bezeild. Daarna kregen we een periode van windstilte. We hebben zo’n 2,5 dag gemotord, maar meer diesel durfden we niet op te maken omdat we nog veel meer windstiltes verwachtten. Dus maar een paar dagen verder gedreven met snelheidjes van 2-3 knopen. Dat schoot niet erg op en de verwachting werd dan ook dat we wel een week of 4-5 op zee zouden blijven. Het watergebruik moest op rantsoen. Gelukkig kwam snel daarna een goede wind opzetten en deze bleef tot het einde. We zeilden prachtig aan de noordkant van een uitgestrekt hogedruk gebied met bakstag windjes van 15-20 knopen. Deze situatie bleef tot het eind. We zijn nu in Horta, op het eiland Faial. In totaal hebben we op deze overtocht 2625 nm gevaren, hemelsbreed was de afstand 2200 nm.
Onderweg hebben we weer vis gevangen. O.a. een van de grootste dorades die we ooit gezien hebben, 112 cm. Twee keer vis gegeten, smaakte uitstekend.
We hebben ook een walvis gezien; een vinvis. Dook vlak voor de boot op terwijl we aan het spinakeren waren. We zijn er met een bochtje omheen gevaren. Verder niet veel walvissen helaas, we hadden wel gehoopt op een mooie potvis maar dat zat er niet in. Wel veel dolfijnen.
Met de boot is alles redelijk goed gegaan, behalve dan dat we midden op de oceaan en midden in de nacht op eens een gebroken voorstag hadden. We hebben de mast ondersteund met de spinakervallen en een tijdelijke voorziening voor de loshangende voorstag gemaakt. De andere ochtend bleek dat de bevestiging van de voorstag op het boegbeslag afgebroken was. Een roestvrijstalen bevestiging van 45mm breed en 8 mm dik was finaal doorgebroken. We konden een tijdelijke bevestiging maken en daarmee onze reis voortzetten. In Horta zullen we proberen een goede lasser te vinden om de reparatie af te maken.
Natuurlijk zullen we ook nog een paar dagen rondkijken op het eiland (Faial) om een indruk te krijgen. Daarna zetten we koers naar Nederland. We laten nog wel even weten wanneer we definitief vertrekken.
Bijgaand nog een paar foto’s.
Groet en tot
De volgende keer,
Jos, Huub & Wout.
27 Mei 2006 - 16:14
Tom Bouderij:
Hallo oom Jos.
Kijk eens even naar die vierde foto.
Hij is ontzendd groot hoor die vis.
En met vissen is er een nadeel.
En dat is als de vis te groot en te zwaar is.
Dan breekt hij de hengel.
Groetjes Tom -
27 Mei 2006 - 16:30
Jos:
Kijk maar eens naar die derde foto Tom dan kun je zien hoe die hengel krom staat! Gelukkig is die heel sterk!! -
27 Mei 2006 - 17:45
Ed En Marga:
Mannen, fijn dat jullie de grote oversteek weer heelhuids hebben overbrugd. Het grote avontuur zit er bijna op. Geniet nog van de laatste mooie plekjes, die jullie nog aandoen in Europa! -
27 Mei 2006 - 18:42
Jasper En Nina:
Zo hee Opa Huub, dat is een stoere vis!! Vinden we heel mooi maar ook een beetje akelig!
Mama vindt de dolfijnen zo mooi op de foto! En de zon ook.
Nog veel plezier op de 'Grote boot' en hopelijk kunnen we je snel weer een kusje geven! -
27 Mei 2006 - 19:04
Mirjam:
Goed om weer iets van jullie te horen! Toen één van de bemanningsleden van de ABN-Amro 2 overboord was geslagen (tijdens het aanlijnen) vloog er spontaan 'n schietgebedje uit m'n hart met de wind mee....
Prachtige foto's!
Lieve groet en tot... ziens! -
28 Mei 2006 - 07:13
Rob En Annemieke:
Hallo mannen,
We zijn heel blij dat de overstek goed is gegaan. Met alle negatieve berichten over de zee werden we er niet vrolijker op.
Veel plezier met de terugtocht. Groetjes,
rob en annemieke -
28 Mei 2006 - 09:15
Koos&Toos:
Hoi mannen,
fijn om te lezen dat alles weer voorspoedig is gegaan, op de voorstag na. We hebben ook dit stuk weer een beetje meebeleefd,al is het maar omdat we ons zo goed kunnen voorstellen hoe het is aan boord. Nu even bijtanken en dan het laatste traject. Geniet er dus van.
groet,
KToos -
28 Mei 2006 - 17:26
Eduard Van Oostveen:
Leuk weer te zien (mooie fotos) en te lezen dat de terugreis naar de Azoren goed is verlopen (op een kleinigheidje na) Wensen jullie verder een voorspoedige terugreis toe vanaf de Azoren.
H.Gr. Eduard. -
28 Mei 2006 - 17:50
Lyll En Henny:
goede middag mannen
We hebben die huizenhoge golven wel gezien bij de Volvo Ocean race.
We dachten even dat jullie niet op zulke golven zaten te wachten.
Maar goed te horen dat jullie heelhuids op de Azoren zitten.
Geniet nog even en wij zullen in NL aangeven dat jullie per 1 juli a.s. weer graag aan het werk willen
maak er nog wat moois van en nog even genieten.
De golfballen voor Jos liggen al klaar
29 Mei 2006 - 11:29
Ada:
hoi Wout,goede thuisreis en welkom op nederlandse bodem straks!!groetjes,ada -
29 Mei 2006 - 18:15
Yuri, Petra & Marvy Lee:
Zo....veilig op de Azoren? De foto's vinden we errug mooi, vooral die met die vis. Wie heeft die vis gevangen?
Nou, veel plezier op de Azoren en een velige oversteek naar Nederland. Via de Kanarische eilanden of rechtstreeks? -
30 Mei 2006 - 17:20
Mike En Anja En Bóinn:
hallo,huub
even de groetjes uit abbekerk(ook aan jos en wout)geniet ernog maar van.veel plezier en een goede vaart.doei,doei